Skip to main content
08-10-24

Fietsburgemeester Belle verbindt burger met beleid

Voor Belle voelt Utrecht als thuis. En, net als vele andere Utrechters, heeft ze een connectie met de fiets. Van student tot professionele wielrenner, en van fysiotherapeut tot fietsburgemeester: Belles passie voor fietsen komt overal in terug. Ze neemt ons mee in haar verhaal en ambities!

Van student naar topsporter

Belle groeit op in een Utrechtse fietsfamilie die de tweewieler als vanzelfsprekend vervoermiddel ziet. Toch begint de fiets pas tijdens haar studie een grotere rol te spelen. Ze koopt een oude tweedehands racefiets en wordt lid van de Utrechtse wielervereniging voor studenten. Ze blijkt talent te hebben: al snel wint ze haar eerste wedstrijden. Niet veel later komt ze bij een profploeg terecht. “Opeens was ik topsporter,” vertelt Belle, “een bevoorrechte positie.” In plaats van een drukke kroeg, wringt ze zich naar voren in een peloton wielrenners. “Dat was een supermooie tijd”, beaamt Belle.

Van topsporter naar fietsburgemeester

Na zes jaar topsport is Belle toe aan een nieuwe uitdaging. “Het was goed zo”, vertelt ze, “als topsporter moet je heel toegewijd en met één doel bezig zijn.” Belles nieuwe visie is duidelijk: ze wil de wereld een stukje verbeteren. Haar wielercarrière ruilt ze in voor een baan in de fysiotherapie. Niet veel later vraagt de gemeente Utrecht haar of ze de regio wil vertegenwoordigen als fietsburgemeester. Die functie combineert de twee passies van Belle: “Nu ben ik alsnog bezig met fietsen. Alleen zet ik de fiets niet in om wedstrijden te winnen, maar om bij te dragen aan een maatschappelijk doel.” Een druk takenpakket naast haar werk als fysiotherapeut, maar het geeft haar onwijs veel voldoening.

Fietsburgemeester als verbindende schakel

Als fietsburgemeester houdt Belle zich bezig met het aanmoedigen van fietsen in Utrecht. Daarbij is ze dé verbindende schakel tussen de provincie, gemeentes, bedrijven en burgers. Met hen het gesprek aangaan over fietsen, dat vindt ze belangrijk. Er liggen namelijk nog veel kansen om mensen aan het fietsen te krijgen: “Mensen zien Utrecht als echte fietsregio, maar er fietsen ook veel mensen niet.” Belle kijkt wat deze mensen nodig hebben. Soms is dat net een beetje hulp of motivatie. Maar er zijn ook groepen die ze wat minder kan bereiken, zoals kinderen, ouderen of nieuwe Nederlanders. Daarom gaat ze komend jaar voor elke doelgroep een ambassadeur aanstellen. “Zo hoop ik wat meer op te halen wat er speelt. Bovendien kunnen deze ambassadeurs een voorbeeld en aanspreekpunt zijn voor hun groep.”

Fietsen brengt mensen samen

Waarom Belle fietsen zo belangrijk vindt? De fiets draagt bij aan een duurzame en gezonde maatschappij: “Je hebt een stukje gratis lichaamsbeweging én het is goed voor de mentale gezondheid.” Daarnaast kan fietsen enorm sociaal zijn. Het brengt mensen samen. Zo organiseerde Belle samen met het Leger des Heils een fietstocht samen met burgers die aan het re-integreren zijn.” Ook organiseerde ze met Stichting Bartiméus een fietsevenement voor ouders en slechtziende kinderen. Belle: “Lekker op zaterdagmiddag samen een mooie dag beleven. Dát is het sociale, verbindende stuk van fietsen.”

Psst, Belle gebruikt de Ik fiets app. Hiermee spaar je voor kortingen bij winkels en cafés door de hele provincie. Ook meedoen? Download hem hier!