Skip to main content
04-04-20

Fietsen en corona: Dit moet je weten

Het coronavirus houdt ons inmiddels al een aantal weken in de greep. Sinds 27 februari, de dag dat de eerste Nederlandse besmetting gemeld werd, is er veel veranderd. Premier Rutte kondigde onlangs een verlenging van de eerder gegeven maatregelen aan. Maar wat voor gevolgen heeft dit voor jou als fietser? Is het nog wel verstandig en verantwoord om met de fiets op pad te gaan? Het antwoord op deze vraag is: Ja. We vertellen je waarom en waar je op moet letten.

Minder kans op besmetting
Onlangs adviseerde de Duitse minister van Volksgezondheid de fiets als vervoersmiddel te gebruiken in plaats van het openbaar vervoer. De kans op besmetting door het aanraken van oppervlakten is kleiner en het is eenvoudiger afstand te houden. Mijd dus het openbaar vervoer en ga lekker op pad met de fiets.

Voordelen van fietsen
Naast het verminderde risico op besmetting brengt fietsen in deze tijd een aantal voordelen met zich mee. Zo stelt viroloog Michael Barczok in het opinieblad Der Spiegel dat bij fietsen de luchtwegen worden geventileerd en het bloed beter wordt aangevoerd. Doordat je intensiever ademt reinig je op die manier je longen. Daarnaast bevordert fietsen de zuurstoftoevoer naar de hersenen wat positieve gevolgen heeft op je mentale gezondheid. Zo vermindert een fietsrit stress en is het goed voor je geheugen. Wel zo prettig tijdens een thuiswerkdag.

Advies fietsersbond
Desalniettemin is het tijdens het fietsen van groot belang rekening te houden met jezelf en een ander. De fietsersbond publiceerde daarom een artikel waarin staat hoe je veilig en verantwoord kunt gaan fietsen. De belangrijkste adviezen:

  • Houd zoveel mogelijk afstand. Probeer te allen tijde 1,5 meter afstand te houden. Zowel in de lengte als in de breedte. Haal je medeweggebruikers met een ruime bocht in maar let op dat je daarbij andere weggebruikers niet in gevaar brengt.
  • Fiets alleen. In groepen fietsen is namelijk niet toegestaan (met uitzondering voor een gezin).
  • Vermijd drukke fietspaden of verkeerslichten. Omdat het op bepaalde plekken druk kan zijn is het lastiger afstand te houden. Fiets daarom een keer een andere route om deze plekken te mijden.

Fiets op je thuiswerkdag
Werk jij vanuit huis? Dan is de kans groot dat je nu minder beweegt. Fiets daarom elke dag een halfuurtje vanaf je thuiswerkplek en blijf in beweging. In de Ik fiets app staat een speciale uitdaging.

Dus pak de fiets, ga eropuit maar doe dat altijd verantwoord!