Skip to main content
31-03-21

Fietsen in coronatijd: hoe doe je dat verantwoord én blijft het leuk?

Fietsen in coronatijd: hoe doe je dat verantwoord én blijft het leuk?

De vogeltjes gaan fluiten, de bloemetjes gaan bloeien: de lente is begonnen! Normaal gesproken zijn dit de perfecte ingrediënten voor een lekker fietstochtje. Op veel fietspaden is het over het algemeen niet mogelijk om 1,5 meter afstand te bewaren ten opzichte van tegenliggers. Is het verantwoord om te gaan fietsen? En hoe blijft het leuk? We zullen dat hieronder voor je proberen samen te vatten!

Ten eerste is het belangrijk om ook nu te blijven bewegen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Fietsersbond stimuleren daarom ook het fietsen in tijden van corona. Er zijn natuurlijk wel bepaalde voorwaarden waar je je aan kunt houden, om een zo veilig mogelijke rit te maken.

Als je verkoudheidsklachten of erger hebt, dan word je dringend verzocht om thuis te blijven en moet je fietstocht helaas even op je wachten.

Het RIVM zegt dat fietsen in veel gevallen gewoon kan. Wie gaat fietsen, moet wel zorgen dat-ie niet in hele erg drukte terechtkomt. Probeer een route uit te zoeken, waar je geen drukte verwacht. Druktemonitor Utrecht is een online kaart waarop je in één oogopslag een indruk kunt krijgen waar het druk of rustig is in de provincie Utrecht.

Als je op fietspaden geen 1,5 meter afstand kunt houden, dan ontstaat er een risico en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Houd zo veel mogelijk afstand, zowel in de lengte als in de breedte. Blijf op ruime afstand van je voorligger. 1,5 meter is een minimum, hoe meer afstand je bewaart hoe beter. Als je goed rechts op de weg blijft fietsen maak je het voor jezelf ook makkelijker om afstand te houden van een eventuele tegenligger.

Fietsen in een groep dicht bij elkaar is niet toegestaan. De regel is dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot 1 huishouden behoren. Je kunt een boete krijgen als je met 3 of meer mensen bij elkaar bent en onvoldoende afstand houdt. Als je met je gezinsleden wil gaan fietsen kan dat wel, maar wees wel extra waakzaam. Fiets zo veel mogelijk achter elkaar in plaats van naast elkaar.

Probeer eens een niet zo gebruikelijke route, de kans dat het daar minder druk is is groot en zo ontdek je ook andere mooie (rustige) plekken in je omgeving! Fiets een keer in een andere stad en boek een overnachting. Nu het eerder licht wordt, is een ritje in de ochtend heel fijn. Zo begin je de dag goed!

Houd afstand en veel (Ik) fiets plezier!

 

(bron; rtl nieuws, rivm en fietsersbond)