Skip to main content
26-01-21

In crisistijd pakt men de fiets

In crisistijd pakt men de fiets. In 2021 is dat vanwege de kans op besmetting met het coronavirus in het openbaar vervoer. Maar, meer dan 100 jaar geleden gebeurde het om een andere reden.

‘1917 zal het jaar van de fiets zijn’
Dat is de eerste regel van de inleiding van het boekje Rijwiel-Touristen-Rondrit door Nederland. ‘Benzinegebrek heeft de meeste toeristen-auto’s en motoren van den weg verdreven, kolennood heeft den treinenloop belangrijk beperkt; op onze wateren ziet men veel minder stoombooten, bijna geen motorjachten. Fietsen, zeilen of wandelen blijft onzen toeristen nog over.’ Hoewel het niet expliciet genoemd wordt, is het benzine- en kolentekort hoogstwaarschijnlijk een gevolg van de Eerste Wereldoorlog die op dat moment woedde. Deze crisis maakte 1917 tot ‘het gouden feestjaar voor het rijwiel in ons land’.

overzichtkaartje rijwiel-touristen-rondrit- door Nederland

2021, het jaar van de e-bike?
De elektrische fiets zat al in de lift in de aanloop naar 2020. Daar heeft de pandemie nog een schepje bovenop gedaan. Dankzij de e-bike kunnen mensen die net dat ene stukje ondersteuning missen alsnog de buitenlucht in om aan de isolatie te ontsnappen. Dat is ook terug te zien in de cijfers! Elektrische fietsen waren in 2020 al goed voor ruim twee derde van de totale omzet van de fietsenbranche. Daarnaast blijkt dat bijna de helft van de mensen zonder elektrische fiets wél zou overwegen er een aan te schaffen. Het ziet er naar uit dat we voorlopig nog niet van de pandemie verlost zijn.  Zal 2021 het jaar van de e-bike worden?

E-bike uitproberen?
In verband met de lock-down en de corona maatregelen is het nu niet mogelijk om aan de e-bike probeeractie deel te nemen. Vanaf 1 april 2021 verwachten we deze actie weer op te starten.

(Bronnen: ANWB.nl, Newcom.nl)