Skip to main content
18-11-19

Veilig onderweg: De regels over fietsverlichting op een rij

We naderen de winter: de bladeren vallen van de bomen, de temperaturen dalen, en ook niet onbelangrijk; het is langer donker! Daarom is het belangrijk om te checken of je fietsverlichting nog goed werkt én dat je weet wat wel en niet mag. Bijvoorbeeld: Mogen je fietslampjes knipperen? En is het verplicht om reflectoren op je banden te hebben? We leggen je hieronder alles uit over de regels zodat je goed voorbereid de winter in gaat.

Fietsverlichting
Het is belangrijk dat je goed zichtbaar bent wanneer je op de fiets stapt. Een fiets met twee wielen en vaste verlichting moet;

  • een wit/geel voorlicht hebben;
  • een rood achterlicht hebben;
  • lampen hebben die recht voor-/achteruit schijnen;
  • lampen hebben die continu branden (ze mogen dus niet knipperen!).

Wanneer je een ‘los’ fietslampje gebruikt gelden dezelfde regels, met nog enkele toevoegingen. Je mag het losse lampje vastmaken aan je kleding of tas, maar wanneer je het op je kleding doet mag dat alleen op je bovenlichaam. Dus niet op je armen, je benen of je hoofd.

Reflectoren
Op een fiets met twee wielen is het verplicht om reflectoren te hebben. De volgende reflectoren moeten op je fiets zitten:

  • een rode reflector op de achterkant;
  • witte of gele reflectoren op de wielen of banden;
  • vier (amber)gele reflectoren op de trappers.

Boetes
Als je fiets niet aan bovenstaande regels voldoet, maar heb je kans op een boete. Voor fietsen zonder verlichting kun je een boete krijgen van €55,- en fietsen zonder de juiste reflectoren kan je €35,- kosten.

Wist je dat slechts 60% van de Nederlanders een goed werkend voor- en achterlicht heeft? Terwijl de kans op een ongeluk aanzienlijk minder is wanneer je goed verlicht bent. Check daarom altijd je licht voordat je op de fiets stapt!

P.S. Kan jij wel nieuwe fietslampjes gebruiken? Lever dan gauw een lot in voor de loterij in de Ik fiets app en houd de berichten over de loterij in de gaten!