Skip to main content

Fietsroutes Utrechts Landschap

Molen in weilandHet is heerlijk weer, tijd om op de fietste stappen! Samen met onze beloningspartner Het Utrechts Landschap hebben wij vier leuke fietsroutes samengesteld. Van molens tot kastelen en van plassen tot bossen, laat je meevoeren door het erfgoed dat het Utrechts Landschap beschermt. Heb je van al het moois genoten? Doneer dan gelijk aan Het Utrechts Landschap in de Ik fiets app! Voor elke 1000 punten doneer je €2,50. Dus stap op je fiets, ga op pad en geniet van de natuur!

Langs Lustoorden en Buitenplaatsen

Afstand: 18,5 km
Duur: ca. 1,5 uur 
Thema’s: historie, parken, buitenplaatsen, korte route 

De Stichtse Lustwarande is een unieke gordel van buitenplaatsen die rond 1850 is ontstaan als vakantiegebied voor rijke kooplieden en bankiers uit Amersterdam en Utrecht. De Lustwarande ligt op de flank van de Utrechtse Heuvelrug en strekt zich uit van De Bilt tot aan Rhenen. Langs de Lustwarande staan meer dan 100 buitenplaatsen en landgoederen met fraaie landhuizen, tuinen in de Engelse landschapsstijl en imposante parkbossen.

Download de routeomschrijving: Fietsroute lustoorden

 

Molens van Zuidoost Utrecht 

Afstand: 37 km
Duur: ca. 3 uur
Thema’s: historie, natuur, molens, uiterwaarden

Korenmolens maalden eeuwenlang het graan voor het dagelijks brood. Al even lang bepalen ze het silhouet van vele stadjes in de provincie Utrecht. Tijdens deze tocht fiets je langs vijf korenmolens, over de Utrechtse Heuvelrug en langs de uiterwaarden van de Nederrijn.

Tip! Midden in het natuurgebied De Blauwe Kamer vind je het prachtig gelegen Panorama Restaurant De Blaauwe Kamer. Kom heerlijk lunchen of dineren in de serre met prachtig uitzicht op de natuur, de Nederrijn en de Grebbeberg. Met de Ik fiets app krijg je voor 100 punten een gratis kop koffie of thee bij je diner of lunch. Kortom, een heerlijke plek om na het fietsen tot rust te komen!

Download de routeomschrijving: Fietsroute Zuidoost Utrecht

Molens in het Veenweidegebied

Afstand: 55 km 
Duur ca. 4,5 uur 
Thema’s: historie, natuur, molens, plassen, lange route

Deze fietstocht gaat door het Veenweide-gebied in het noordwesten van de provincie Utrecht. Je fietst langs zeven molens, de Vecht met zijn lommerrijke buitenhuizen, Kasteel Loenersloot, polders, plassen, petgaten en legakkers. Een heerlijke fietstocht door een oer-Hollands landschap. Het is zeker de moeite waard om onderweg even af te stappen en een molen of het kasteel te bezoeken. Voor de molens geldt dat ze over het algemeen open zijn als de vlag uithangt. Het kasteel is alleen tijdens rondleidingen te bezoeken. Meer informatie vind je op www.utrechtslandschap.nl.

Download de routeomschrijving: Fietsroute Molens in het Veenweidegebied

 

Fietsroute Wijk bij Duurstede

Afstand: 43 km
Duur: ca. 3,5 uur
Thema’s: historie, natuur, rivieren

De hoofdrolspeler bij deze fietsroute is Wijk bij Duurstede, een oude vestingstad met een rijke geschiedenis. In Romeinse tijd ontstond deze handelsstad door haar gunstige ligging aan het water. De fietsroute vervolgt langs uiterwaarden, kersenboomgaarden en kasteeltuinen.

Tip! Richting het einde van de route kom je vlak langs Theetuin de Winkel. Met de Ik Fiets app krijg je voor 100 punten een gratis plak cake bij koffie en thee bij Theetuin de Winkel. Reden genoeg om hier lekker even pauze te houden!

Download de routeomschrijving: Fietsroute Wijk bij Duurstede