Skip to main content
24-06-20

5 fietstips in de provincie Utrecht

Veel Nederlandse zullen deze zomer niet naar het buitenland afreizen. Gelukkig is er in onze eigen provincie genoeg moois te ontdekken. Ik fiets ging op zoek naar vijf bekende en minder bekende bestemmingen die een fietstripje waard zijn deze zomer. We zetten ze voor je op een rijtje.

  1. De Koppelpoort, Amersfoort

Een van de bekendere plekken van dit lijstje is de Koppelpoort in Amersfoort. Deze unieke land- en waterpoort is gebouwd rond 1425 en diende als stadsmuur. Deze stadsmuur moest destijds elke dag geopend en gesloten worden. Dat was een gevaarlijke klus. De poort werd opengedaan door een rad waarin twaalf personen liepen. Wanneer iemand een misstap maakte, kon dat heftige gevolgen hebben. Vandaar dat veroordeelde criminelen hiervoor werden ingezet. Daar komt dan ook de term ‘raddraaiers’ vandaan. Tot slot kun je een bezoek aan de Koppelpoort leuk combineren met de historische binnenstad van Amersfoort.

FIetstip 1: Een nachtelijk beeld van de Koppelpoort te Amersfoort

  1. De watertoren van Meije

Oké, deze toren ligt dan misschien niet helemaal in de provincie Utrecht maar wel op steenworpafstand van de grens. Dit bijzondere herkenningspunt is gebouwd in 1932 en gaat binnenkort met pensioen.  Deze relatief onbekende watertoren is een bijzonder maar vooral prachtig rijksmonument dat ten noordwesten van Woerden ligt. Vanwege de vorm heeft deze watertoren de bijnaam Pietje Potlood gekregen.

Fietstip 2: De watertoren van Meije

  1. Landgoed Linschoten

Landgoed Linschoten, gelegen in de gelijknamige plaats, is het grootste landgoed binnen de Randstad. Op dit landgoed is veel moois te ontdekken zoals het vierhonderd jaar oude huis te Linschoten dat is omgeven door waterlopen, graslanden en bossen. Het landgoed kun je vinden ten zuiden van Woerden en een fietstochtje hiernaartoe is zeker de moeite waard!

Fietstip 3: Landgoed Linschoten

  1. De Grebbeberg Rhenen

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de Grebbeberg helemaal geen berg. Deze 52 meter hoge heuvel ligt in het zuidoostelijkste puntje van de provincie. De Grebbeberg is voornamelijk bekend omdat op deze plek in de Tweede Wereldoorlog hevig is gevochten. Vandaag de dag heb je op deze heuvel een indrukwekkend uitzicht over de Nederrijn en de Betuwe.

fietstip 4: De grebbenberg in Rhenen

  1. Kasteel Nijenrode, Breukelen

Tip 5: Kasteel Nijenrode

Zoals sommigen misschien al weten wordt kasteel Nijenrode tegenwoordig gebruikt als universiteit. Dat wil niet zeggen dat dit kasteel, dat gebouwd is in 1275, haar charmes heeft verloren. Op het landgoed zijn een tal van andere bezienswaardigheden zoals de rozentuin, koetshuis of het hertenkamp. Hoewel het kasteel niet toegankelijk is voor bezoekers is de omgeving prachtig. Wist je ook dat er in de Ik fiets app een uitdaging is met kasteel Nijenrode? Deze uitdaging kun je uitgaan in de Ik fiets app.  Naar welke leuke plekken in de provincie Utrecht fiets jij de komende maanden? Wij wensen jou in ieder geval een mooi zomer!