Skip to main content
13-02-20

5 tips om je fiets in de watten te leggen!

Morgen is het weer Valentijnsdag. Deze dag is bij uitstek geschikt om jouw geliefde fiets eens even in de watten te leggen. Want wie goed voor zijn fiets zorgt, kan ook rekenen op zijn fiets!

 

Tip 1: Maak je fietsketting schoon
Om te beginnen maak je de fietsketting grondig schoon met ontvetter. Droog de ketting hierna goed af om deze vervolgens te behandelen met smeerolie.

 

Tip 2: Controleer je bandenspanning
Fietsbanden zijn de enige onderdelen die in contact zijn met de grond. Daarom is het belangrijk dat deze regelmatig gecontroleerd worden. De zijwanden van een fietsband slijten bijvoorbeeld door zware belasting, dat kan al voordat het profiel verdwenen is. Pomp daarom altijd je banden goed op en controleer regelmatig op scherpe voorwerpen of scheurtjes!

 

Tip 3: Controleer je verlichting
Zeker in deze tijd waar het langer donker is, is het belangrijk dat je licht het altijd doet. Rijden zonder verlichting is immers gevaarlijk voor zowel jou als medeweggebruikers. Controleer daarom nog eens of je verlichting werkt en vervang zo nodig even de batterijen. (Check je ook nog even je reflectoren?)

 

Tip 4: Controleer je remmen
De rem is natuurlijk een essentieel onderdeel van de fiets. Daarom heeft de rem ook zeker aandacht nodig. Controleer je voor- als achterrem nog een keer door er hard in te knijpen. Mocht dit niet goed werken, laat dan je remmen eens nakijken bij een fietsenmaker of deze misschien versleten zijn.

 

Tip 5: Geef je fiets een wasbeurt
Het is voor jouw fiets niet alleen belangrijk dat haar onderdelen goed functioneren, ze kan ook weleens een wasbeurt gebruiken. Maak een lekker sopje en was het frame, de trappers of de velgen een keer. Zo kunnen jij en je fiets weer samen shinen!