Skip to main content
28-10-22

5 tips voor de mooiste herfstfoto’s!

Bonte herfstbladeren, een fris briesje en af en toe een zonnetje. De herfst is hét seizoen om er lekker op uit te gaan op de fiets. Ga op avontuur naar de Leusderheide of naar de Grebbelinie. Kom je mooie herfsttaferelen tegen, leg ze vast en doe mee met onze herfstfoto winactie! Om je een eindje op weg te helpen, hebben we een aantal fotografie tips op een rijtje gezet.

 

Tip 1 – Plan je fotosessie

Als je al een idee hebt van wat voor herfstfoto je wilt maken, denk dan alvast over het volgende na. Op welk tijdstip krijg ik het beste resultaat en welk weer past bij deze herfstfoto? Ga je voor een griezelige en donkere sfeer? Dan is een mistige ochtend of avond misschien wel het perfecte moment. Wil je juist warmte uitstralen in je foto, ga dan tijdens het ‘golden hour’. Dat is het moment net na zonsopgang of net voor zonsondergang wanneer er meer indirect zonlicht is. Het licht is dan zachter en warmer.

Mistige herfstfoto

Geen mooi weer? Laat je niet tegenhouden om eropuit te gaan!

 

Tip 2 – Neem de juiste uitrusting mee

Of je nou met een professionele camera schiet of gewoon met je smartphone, de juiste uitrusting kan het verschil maken! Wil je bijvoorbeeld in het donker schieten, neem dan je statief mee. Om de juiste hoeveelheid licht te vangen, heb je in het donker een langere sluitertijd nodig. Dat gaat moeilijk uit je hand geschoten, omdat de foto dan al snel bewogen is. Ga je op een regenachtige dag? Vergeet dan niet om goede bescherming mee te nemen voor je camera of gewoon een paraplu!

Kijk goed naar welke uitrusting jij nodig hebt

Tip 3 – Kies je onderwerp zorgvuldig

Wil je echt een onderwerp vastleggen, zoals een persoon, een paddenstoel of een hond? Of wil je juist de herfstachtergrond voor zich laten spreken? Om de foto interessant te maken is het belangrijk om na te denken waar je blik op focust op het beeld.

Maak gebruik van reflecties om je foto interessanter te maken

Tip 4 – Speel met het perspectief

Probeer eens in plaats van een foto met het onderwerp in het midden en van recht naar voren, een foto te maken als je op de grond zit, naar boven toe. Of probeer eens op een bankje te staan en van bovenaf een paddenstoel te fotograferen. Of stel alleen het onderwerp scherm en laat de achtergrond wazig. Door met het perspectief te spelen, worden je foto’s nog creatiever en daarmee ook interessanter!

Vliegenzwam

Laat je onderwerp echt opvallen door de achtergrond wazig te maken

Tip 5 – Vergeet de nabewerking niet

Er zijn weinig fotografen die hun onbewerkte foto’s delen. Vaak gaat er ook nog een bewerkingsslag in Photoshop overheen. Zo kun je kleuren nog meer tot hun recht laten komen. Of zo kun je storende elementen zoals lantaarnpalen of vreemde mensen uit de foto halen.

Herfst bos

Zet de witbalans op bewolkt, zo komen gele kleuren beter uit

 

 

Zo nu heb je een mooie set aan tips om zelf aan de slag te gaan met de herfstfoto. De winactie wordt op 21 oktober bekend gemaakt op onze Facebook en Instagram. Meedoen kan t/m 30 oktober. De winnaar maken we op 31 oktober bekend! Zoek je nog meer uitdaging? Kijk dan ook eens naar onze nieuwe herfst-challenge in de Ik fiets app!