Skip to main content
30-10-19

Belangrijke regels voor de speed pedelec

De speed pedelec is een handig vervoersmiddel; het voorziet in je dagelijkse portie beweging en daarnaast kom je ook nog eens snel op je bestemming aan. Maar wat voor veel mensen onbekend is, zijn de regels die erbij komen kijken. Mag je met een speed pedelec op het fietspad fietsen? Wie mag er allemaal op een speed pedelec rijden? En hoe snel mag je eigenlijk? Allemaal goede vragen, waar we kort op ingaan.

Helm
Allereerst de helm. Het is op een speed pedelec verplicht om een helm te dragen. Dit kan een goedgekeurde bromfietshelm of goedgekeurde speed pedelec helm zijn. Meer informatie over de eisen aan de helm vind je hier.

Bromfietsrijbewijs
Om op een speed pedelec te mogen rijden, moet je in bezit zijn van een bromfietsrijbewijs (type AM). Wanneer je een standaard rijbewijs (B) of motorrijbewijs (A) hebt, heb je automatisch ook een bromfietsrijbewijs en zou je dus een speed pedelec mogen gebruiken. De minimale leeftijd voor het bromfietsrijbewijs is 16 jaar.

Kentekenplaat en verzekering
Een speed pedelec moet een gele bromfietskentekenplaat hebben. Daarnaast moet je ook een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering hebben, net als voor een brommer.

Rijbaan
Met een speed pedelec mag je niet op het fietspad fietsen, maar alleen op een fiets/bromfietspad en de rijbaan.

Spiegel en reflector
De speed pedelec moet een linker buitenspiegel en een ambergele reflector aan elke zijkant hebben.

Snelheid
De maximale snelheid van een speed pedelec is 45 km/u, maar deze geldt niet overal. Binnen de bebouwde kom ligt -net als bij de auto- de maximum snelheid lager: namelijk 30 km/u. Buiten de bebouwde kom is de toegestane maximumsnelheid afhankelijk van waar je rijdt; op een fiets/bromfietspad mag je 40 km/u rijden, en op de rijbaan 45 km/u. Wanneer er een fiets/bromfietspad aanwezig is, ben je verplicht hier gebruik van te maken (en niet van de rijbaan). Even opletten dus!

Dit zijn de belangrijkste regels waar je rekening mee moet houden als je een speed pedelec gebruikt (of van plan bent te gaan gebruiken). Altijd goed om te weten! Wil jij wel eens een speed pedelec proberen? Reserveer er dan eentje via onze website!