Skip to main content
12-10-20

Een beter regionaal fietsnetwerk

De provincie Utrecht en de regio U10 gaan samen aan de slag om de regionale fietsinfrastructuur te verbeteren. Er staan de komende drie jaar maar liefst 50 projecten op de agenda, die variëren van de aanleg van fietsstraten tot het aanpakken van onveilige fietssituaties. Samen streven provincie en regio naar een beter regionaal fietsnetwerk.

Het project is een initiatief van de provincie Utrecht en de regio U10, een samenwerkingsverband tussen 12 Utrechtse gemeentes. Naast de U10-gemeentes, zijn ook de gemeentes Ronde Venen, Lopik, Montfoort en Oudewater betrokken. De provincie heeft de komende jaren 47 miljoen euro gereserveerd voor de projecten.

Intentieovereenkomst
In een intentieovereenkomst die op 1 oktober getekend is, geven gemeentes aan met welke projecten zij graag aan de gang willen. Daarnaast maakt de provincie in de overeenkomst duidelijk hoe zij de gemeentes daarbij kan ondersteunen.

Arne Schaddelee, gedeputeerde mobiliteit: “Samen hebben we forse fietsambities en het geld om te investeren. Dat is fijn, juist in deze tijd. Voor het eerst zijn er zelfs meer plannen dan we nu aan kunnen. Dat toont het enthousiasme bij gemeentes en helpt om serieuze stappen te zetten.”

Grensoverschrijdende aanpak
Wethouder van IJsselstein en U10-voorzitter Peter Bekker vindt fietsstimulatie belangrijk: “Fietsen is gezond en bevordert de mobiliteit. Wij willen graag dat mensen vaker voor de fiets kiezen. Wij moeten dan zorgen dat de keuze voor de fiets aantrekkelijk is. En een fietsroute stopt niet bij de gemeentegrens. Hoe kort of hoe lang een fietstocht ook is, wij kunnen de fietsers met een regionaal fietsnetwerk faciliteren en stimuleren.”

Fietsstraat Nieuwegein-Houten
Een recent voorbeeld van de samenwerking tussen gemeentes en provincie is de verbetering van de fietsroute over de Overeindseweg-Heemsteedseweg-Koppeldijk tussen Nieuwegein en Houten. De gemeentes Nieuwegein en Houten hebben hier met een bijdrage van de provincie gezamenlijk een fietsstraat gerealiseerd, waarmee de fietsroute van Nieuwegein richting Utrecht Science Park is verbeterd.