Skip to main content
07-02-20

De Nederlandse fietser leeft 6 maanden langer

Dat fietsen goed is voor de gezondheid is natuurlijk een open deur. Maar wat jij misschien nog niet wist, is dat Nederlandse fietsers gemiddeld zes maanden langer leven dan de inwoners van landen waar fietsen een stuk minder populair is. Bovendien vermindert fietsen het risico op stress. Wij vertellen je waarom!

Een uur fietsen = een uur langer leven
Uit onderzoek (bron: Universiteit Utrecht) is gebleken dat de gemiddelde Nederlander 75 minuten per week fietst. Dat komt neer op maar liefst een kwart van de tijd waarin Nederlanders onderweg zijn! De universiteit vergeleek tijdens het onderzoek de landelijke statistieken met die van de Wereldgezondheidsorganisatie en kwam tot de conclusie dat voor elk uur dat je fietst je een uur langer leeft. Voor Nederlanders die gemiddeld 75 uur per week fietsen komt dat neer op zo’n zes maanden.

Meer fietsen, minder stress
Maar van regelmatig fietsen leef je niet alleen langer, je vermindert ook het risico op stress. Zo onderzocht het wetenschappelijk tijdschrift BMJ bijna 800 forenzen in Barcelona die op regelmatige basis naar hun werk of studie reisde. Wat bleek? Forenzen die één keer per week naar hun werk of studie fietsen hebben 20% minder risico op het krijgen van stress. Dit kan zelfs oplopen tot 52% voor de forenzen die vier keer per week per fiets reizen. En langdurige stress kan weer leiden tot lichamelijke klachten.

Kortom, als het aan de Universiteit of BMJ ligt: Geniet wat langer van een stressvrij leven en pak eens wat vaker jouw stalen tweewieler