Skip to main content
11-11-20

Fiets jij mee voor vitamine D?

Experts riepen onlangs in het AD op om vitamine D te slikken, omdat het zou helpen om infecties zoals het coronavirus tegen te gaan. Hoewel dit specifieke effect van vitamine D niet wetenschappelijk bewezen is, staat wel vast dat vitamine D een belangrijke bouwstof is. Het zorgt onder andere voor sterke botten en een gezond gebit, voor een goede werking van je nieren en spieren en daarnaast verbetert het je immuunsysteem. Vitamine D is, kortom, onmisbaar voor het goed functioneren van je lichaam. Fiets jij mee voor vitamine D?

Waar haal je het vandaan?
Vitamine D komt slechts in kleine hoeveelheden voor in voedsel zoals vette vis, rundvlees, kaas en eieren. Jij bent zelf dan ook verantwoordelijk voor vrijwel alle productie van vitamine D. Door zonlicht maakt je huid de vitamine aan. Hiervoor hoeft het niet zonnig te zijn. Ook als het bewolkt is bereikt UV-straling je huid, waardoor het productieproces in werking treedt.  Daarbij is het wel belangrijk dat je huid onbedekt is. Voor mensen met een donkere huid, ouderen en jonge kinderen is het wijs wat extra vitamine D te nemen in supplementvorm. Deze groepen mensen maken namelijk minder van de vitamine aan op natuurlijke wijze.

Winter
Omdat de zon ’s winters verder van het noordelijk halfrond verwijderd is dan in de zomer, (en we vaak iets meer kleren aan hebben) is het belangrijk om dagelijks 15 tot 30 minuten naar buiten te gaan om er zeker van te zijn dat je voldoende vitamine D aanmaakt. En wat is nou een betere manier om een beetje zonlicht te absorberen dan een verfrissend fietsritje?

Heb jij de Ik fiets app al? Met deze app spaar je voor leuke beloningen en goede doelen, voor elke kilometer die je fietst?