Skip to main content
13-01-22

Fietsroutes in Utrecht

Is jouw goede voornemen dit jaar ook om vaker te fietsen, of zoek je nog een leuke activiteit om deze lockdown door te komen? Ik fiets zette 4 leuke fietsroutes van Routes in Utrecht op een rijtje! Of je nou de natuur in wil, een sportieve uitdaging zoekt of met het hele gezin een middag op de fiets stapt. Kies één van deze 4 fietsroutes (of probeer ze allemaal) en stap op de fiets!

 

Grebbelinieroute

 

Afstand: 50,9 km

Duur: ca. 3 uur

Thema’s: natuur, historie, ontspannen

 

Wil je lekker ontspannen en tegelijkertijd wat leuke monumenten zien onderweg? Deze fietsroute voert je langs het noordelijke deel van de Grebbelinie. Onderweg kom je forten, kastelen en bunkers tegen en kun je genieten van de prachtige natuur van de Gelderse Vallei en de Utrechtse Heuvelrug. Je start je route in Amersfoort en vervolgt je weg naar de museumbunker in Leusden. De route neemt je mee over het jaagpad van Scherpenzeel langs de grens tussen Utrecht en Gelderland tot aan het fort aan de Buursteeg in Renswoude. De weg vervolgt zich langs het kasteel in Renswoude. Via het prachtige landgoed Den Treek-Henschoten voert de route je weer terug naar Amersfoort, waar je door de binnenstad weer terug wordt geleid naar het startpunt.

Meer weten of wil je de route downloaden? Klik hier

Grebbelinieroute Foto: Anne Hamers, Grebbelinie


 

Mountainbikeroute Leersum

 

Afstand: 18,4 km

Duur: ca. 1 uur

Thema’s: sportief, natuur

 

Ben je juist meer op zoek naar een uitdagende route voor op de mountainbike, dan is de route bij Leersum misschien wel iets voor jou! De route bestaat uit lange singeltracks en redelijk wat hoogteverschil. Je kunt de route starten bij: Park Ginkelduin, parkeerplaats aan de Scherpenzeelse weg, parkeerplaats Utrechtsebaan in Leersum. Let op: bij deze route is een mountainbikevignet verplicht.

Voor de volledige route of meer info, klik hier.

MountainbikenFoto: Jan Kopriva, mountainbiken


Jan Blanken Fietsroute

 

Afstand: 76 km

Duur: ca. 6 uur

Thema’s: historie, natuur, lange route, E-bike

 

Ben je op zoek naar een wat langere route voor een weekendje weg of voor de E-bike, dan is deze route misschien wel iets voor jou. Deze route voert je langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland. De route start in Nieuwegein en gaat langs de Lek naar de forten van Houten en Schalkwijk. Met de veerpont steek je de Lek over tussen Schalkwijk en Culemborg om vervolgens naar de culturele ontmoetingsplek Werk aan de Spoel te fietsen. Bij het restaurant Caatje aan de Lek kun je heerlijk pauzeren en opwarmen met een coffee to go of een kop soep. Zo kun je vervolgens weer vol energie de route vervolgen. De route voert je langs Leerdam, Asperen, Kedichem en Gorinchem en via Arkel en Nieuwland gaat de route weer omhoog tot je in Vianen uitkomt. In Vianen heb je bij de Ponthoeve prachtig uitzicht over de Jan Blankenbrug. Via de pont bij Vianen kom je uiteindelijk weer uit bij Nieuwegein.

Voor de volledige route of meer info, klik hier.

Stadspoort Vianen

Foto: Manja Herrebrugh, Stadspoort Vianen

 


Soest van hoog naar laag

 

Afstand: 24 km

Duur: ca 1,5 uur

Thema’s: historie, vliegbasis, duinen, korte route, oudere kinderen

 

De ‘Soest van hoog naar laag’ route is erg leuk om met (wat oudere) kinderen te fietsen. Deze spannende route start namelijk bij het Park Vliegbasis Soesterberg, waar je over een heuze landingsbaan mag fietsen. Maak daarna een stop bij het Nationaal Militair Museum waar tanks, vliegtuigen en raketwerpers uitgestald staan. Vervolg de route langs de prachtige soesterduinen, een zandverstuiving tussen de bossen. Coronatip: neem je eigen picknick mee!

Voor de volledige route of meer info, klik hier.

Vliegbasis SoestFoto: RBT Heuvelrug – Militair Erfgoed NNM Soest


 

Ik fiets… met plezier!

Heb jij een leuke route gevonden? Vergeet dan niet om de Ik Fiets app te gebruiken. Je kunt nu meedoen met de Groeten uit… uitdaging. Zo maak je niet alleen een mooie fietstocht door Utrecht, maar ook door Europa! Welke route ga jij fietsen?