Skip to main content
10-02-21

Handige tips voor het fietsen in de sneeuw

Het gebeurt niet vaak in Nederland, maar deze week is het raak. Het sneeuwt! Mocht je het winterse weer gaan trotseren op de fiets, dan zijn hier wat handige tip om ervoor te zorgen dat je veilig de weg op gaat. Gelukkig kun je zelf een aantal dingen doen om ongelukken te voorkomen en het fietsen voor jezelf en voor anderen wat veiliger te maken. Hier zijn wat tips!

Zet je zadel wat lager
Doordat je zadel nu wat lager staat, kun je beter met je voeten bij de grond. Dat is handig als je steun zoekt wanneer je dreigt te vallen! Let wel op dat je je zadel niet té laag zet, daardoor kan het fietsen zwaarder worden.

Laat wat lucht uit je banden lopen
Als je band wat platter is, dan wordt hij ook wat breder. Juist als de wegen glad zijn, krijg je daardoor wat meer grip. Wacht dus even met je banden oppompen tot na de sneeuw weg is.

Probeer het wegdek te ‘lezen’
Blijf vooral opletten! Als het wegdek glinstert dan is de kans groter dat er een laagje ijs ligt. Pas dan je snelheid wat aan. Zo voorkom je dat je een flinke smak maakt.

Houd afstand van de rand van de weg
Doordat het glad is, is de kans dat de zijkant van de weg ook glas is groot. Daar hoopt zich namelijk al het sneeuw en ijs zich vaak op. Probeer dus in het midden van de weg te fietsen. Daar wordt het gestrooide zou vaak het best ingereden, dus is daar minder kans op gladheid.

Bereid je reis goed voor
Veel gemeenten zetten op hun website of sociale media waar de straten gestrooid of geveegd worden. Op de routeplanner van de Fietsersbond zijn deze routes gemakkelijk te vinden. Bekijk voor je op weggaat even de route en plan de route zo veel mogelijk langs ‘schone’ straten.

Versnelling
Als je een fiets hebt met versnellingen is het slim om voor de zwaarste versnelling te kiezen. Dan heb je meer grip op de weg. Probeer ook in een regelmatig tempo te fietsen en niet te snel willen fietsen vanuit stilstand. Verder is het handig om rustig en beheerst te remmen. Als je te snel remt, dan kan de ondergrond onder je fietsband wegslippen, waardoor je kunt vallen.

PS. Wist je dat er voor fietsen ook winterbanden bestaan? Steeds meer bandenfabrikanten bieden ook winterbanden aan, soms zelfs met ingebouwde spikes! Dit is in Nederland wellicht overbodig, maar tijdens deze winterse dagen kan het best handig zijn.

(Bron; dagblad van het noorden)