Heeft vaker drukken op het knopje van het verkeerslicht zin?
Tijdens een fietstocht door Utrecht sta je vaak te wachten bij een verkeerslicht. Deze volgende situatie komt je wellicht bekend voor: Je drukt op het knopje van het verkeerslicht en je wordt ongeduldig. Je drukt nog een paar keer op het knopje in de hoop dat het licht sneller op groen gaat en je weer door kunt fietsen. Maar heeft het aantal keer drukken op de knop invloed op de snelheid van het verkeerslicht? Indebuurt Utrecht zocht het uit.
Op aanvraag of automatisch
Commercieel verkeerskundige Luuk Misdom verteld hoe het verkeerslicht precies werkt en of het nut heeft om het knopje vaker in te drukken. Hij zegt dat het grootste gedeelte van de verkeerlichten voor voetgangers en fietsers werken ‘op aanvraag’. Zodra jij het knopje indrukt, wordt je aanvraag meegenomen. Of het wachten kort of lang duurt, is afhankelijk van de volgorde. Bij de meeste verkeerslichten zie je een verlichte melding met daarin ‘wacht op groen’. Dan weet je dat je aanvraag geregistreerd is door het verkeerslicht, en dat die op groen zal gaan wanneer het veilig is. Een klein aantal verkeerslichten beschikt over een automatisch ‘programma’. De lichten verspringen dan automatisch en het maakt dan niet uit of je wel of niet op het knopje drukt.
Heeft het zin?
De conclusie is dus: het maakt in beide gevallen geen verschil of je meerdere keren op het knopje drukt. Vaker drukken heeft geen zin en ook het knopje langer indrukken maakt helaas geen verschil. Het is dus gewoon wachten op je beurt bij veel stoplichten in Nederland. Genoeg tijd om van de mooie omgeving te genieten!
(bron; indebuurt Utrecht)