Skip to main content
08-06-21

(Ik) Fietser Dyana fietst een jaar lang elke dag

Graag stellen we je voor aan Dyana (50). Dyana is een groot fietsliefhebber en een actieve gebruiker van de Ik fiets app. Dyana ging de uitdaging met zichzelf aan: een jaar lang elke dag een fietsrit maken. De Ik fiets app motiveert haar om deze uitdaging te volbrengen. Inmiddels fietst ze tochten van 20, 30 of zelfs wel 50 kilometer: “Ik merk dat mijn conditie steeds beter wordt.”


De fiets als voornaamste vervoersmiddel

Al vanaf ze zich kan herinneren is Dyana een actieve fietser, normaal gesproken gaat ze dan ook fietsend naar haar werk: “Ik fiets vaak naar mijn werk op bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht. 13 jaar geleden heb ik een e-bike gekocht omdat ik vaker naar mijn werk in Utrecht wilde fietsen, ondanks mijn fibromyalgie.”

Nu Dyana thuis werkt als gevolg van de coronamaatregelen, is ze vaak recreatief op de fiets te spotten: “Vaak fiets ik in en rondom IJsselstein, waar ik al 26 jaar woon. Ik fiets bijvoorbeeld in de Lopikerwaard een rondje, langs Benschop, Polsbroek en/of de andere Lopikse kernen, Montfoort, Oudewater, Woerden of Schoonhoven. Ook fiets ik natuurlijk regelmatig naar Utrecht.”

Boodschappen doet Dyana gewoon op de fiets: “Vanzelfsprekend doe ik boodschappen op de fiets! Twee keer per week fiets ik op en neer naar de natuurvoedingswinkel in IJsselstein, daar heb ik geen auto voor nodig.”


De (fiets)uitdaging aan in Coronatijd

Waar sommigen misschien iets minder actief zijn sinds coronamaatregelen, is Dyana juist méér gaan fietsen en heeft ze sinds de eerste lockdown zelfs helemaal niet meer met het ov gereisd. “Ik werk nu thuis, maar pak elke dag mijn e-bike om een stuk te fietsen. Ik ben een challenge met mijzelf aangegaan om minstens één jaar lang elke dag te fietsen. Ik merk dat mijn conditie beter wordt waardoor ik steeds een groter rondje kan fietsen. Een route van 16 km die mijn man ik vroeger ‘een groot rondje’ noemden, noemen we nu ‘een klein rondje’. Ik fiets nu vaak zo’n 20 tot 30 km en ook wel eens 50 km!”


Fietsen: eindeloos veel voordelen

De keuze om de fiets te pakken in plaats van de auto of het ov heeft bij Dyana verschillende redenen: “Beweging, gezondheid, onafhankelijk zijn (van het openbaar vervoer bijvoorbeeld), duurzaamheid en lekker buiten zijn, zijn voor mij allemaal even belangrijke redenen om de fiets te nemen.”

Van dat laatste geniet ze dan ook erg als ze op de fiets zit: “Tijdens mijn fietsritten zie ik veel mooie of grappige dingen in de natuur: een enorme spreeuwenwolk, een haas die voor mij langs het fietspad oversteekt, een nest met net uit het ei gekomen meerkoetjes, een moeder eend die met moeite al haar jongen in de gaten houdt of een reiger die stoïcijns voor zich uit kijkt in een weiland tussen de schapen.” Dingen die je misschien zomaar zou missen als je in plaats van de fiets de auto zou pakken!


Mooiste stukje van Utrecht

Ook al fietst Dyana vaak in Lopikerwaard, vindt ze de Utrechtse heuvelrug eigenlijk het mooiste (fiets)stukje in Utrecht: “Mijn man en ik ontdekken zoveel mooie plekjes en routes in de omgeving, maar de Utrechtse heuvelrug is eigenlijk mijn favoriet. In de Utrechtse heuvelrug vind je veel meer echte natuur dan in Lopikerwaard, waar wij vaak fietsen. Echter kom ik niet vaak op de Utrechtse heuvelrug, want daarvoor moet ik eerst een flink stuk door de bebouwde kom fietsen. Ik fiets liever gelijk de natuur in.”

Ik fietser Dyana met haar Ik fiets shirt


Kilometers maken met de Ik fiets app

Dyana vindt het vooral leuk om bij te houden waar en hoeveel ze fietst met de Ik fiets app: “Ik bekijk de kaartjes in de app en reken aan de hand van het totaal aantal kilometers per 90 dagen uit hoeveel ik gemiddeld per dag of per jaar fiets. Ik zit gemiddeld al op meer dan 8.000 km per jaar!” Ook het spelelement spreekt Dyana aan: “Ik probeer zoveel mogelijk uitdagingen te halen. Ik weet inmiddels niet meer waar ik de punten aan moet besteden, maar ik zie het gewoon als een mooie uitdaging voor mijzelf.” Dyana’s langste rit dusver is 52 km, maar dit record wil ze zeker nog proberen te verbreken.


Iedereen zijn eigen uitdaging

Wees niet te streng voor jezelf, is wat Dyana andere fietsers vooral wil meegeven: “Doe vooral wat haalbaar is voor jou en wat jij leuk vindt. Fiets je een paar keer per week twee kilometer? Super! Hiermee ben je al hartstikke goed bezig voor je gezondheid en voor het milieu. Laat je vooral niet opjagen en vergelijk jezelf niet te veel met anderen. Dat je door te fietsen met de Ik fiets app ook nog punten spaart voor interessante kortingen is alleen maar mooi meegenomen, toch?!”


Ook fan van de Ik fiets app?

Ben jij ook een fanatiek (Ik) fietser, maak je graag gebruik van de Ik fiets app en vind je het leuk om wat vragen over jouw fietsgewoontes te beantwoorden? Stuur een mailtje naar info@ikfiets.nl en wie weet gaat het volgende nieuwsbericht over jou!