Skip to main content
17-06-20

(Ik) Fietser Eefje geeft reanimatiecursussen

Inmiddels hebben al duizenden inwoners van de provincie Utrecht meegedaan aan één van onze fietsacties. We delen graag hun ervaringen! Eefje (40) uit IJsselstein wordt door de Ik fiets app gemotiveerd om vaker de fiets te pakken. Ze fietst het liefst langs het water, wat in onze provincie gelukkig goed kan. Eefje: “Utrecht heeft zoveel mooie stukken waar je langs het water kan fietsen!” Ze geeft reanimatiecursussen bij haar bedrijf Punt5 en sinds kort kan je je punten in de app inwisselen voor korting op een cursus.

Goed voorbeeld doet volgen
Eefje probeert binnen IJsselstein zoveel mogelijk de fiets te pakken. Enerzijds om het milieu minder te belasten en anderzijds om elke dag te bewegen. Sinds een tijdje heeft ze een elektrische fiets. Daardoor pakt ze ook sneller de fiets voor de grote afstanden. Eefje: “Bovendien vind ik dat ik het goede voorbeeld moet geven aan mijn kinderen. Als ik hen nu elke dag met de auto naar school breng, zullen zij later ook alles met de auto doen. Goed voorbeeld doet immers volgen, toch?”.

Kilometers bijhouden in de Ik fiets app
Een vriendin attendeerde Eefje onlangs op de Ik fiets app. Sinds begin dit jaar houdt ze al haar ritjes bij in de app. En dat motiveert! Het zorgt ervoor dat ze vaker op de fiets stapt. “Het gaat mij niet eens zozeer om het sparen van de punten, maar het is leuk om het aantal gefietste kilometers te zien. In één oogopslag heb je een duidelijk overzicht van je activiteiten van die dag.” Haar punten heeft Eefje ingewisseld voor donaties aan goede doelen.

Reanimatiecursus
Sinds kort kan je je punten ook inwisselen voor korting op een reanimatiecursus bij Punt5, het bedrijf dat Eefje runt. Regelmatig hoort ze ervaringen van cursisten die tijdens het wandelen, hardlopen of fietsen meegemaakt hebben dat ze in een situatie kwamen waarbij iemand onwel werd. Eefje: “Veel mensen schrikken van zichzelf in zo’n situatie, omdat ze niet weten wat ze moeten doen. Het volgen van een EHBO- of reanimatiecursus is voor veel mensen iets dat ze ooit nog eens willen doen. En meestal wordt het op de lange baan geschoven, want er komen steeds andere dingen tussendoor. Ik hoop dat meer mensen zich er bewust van worden dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Juist als je ergens aan het fietsen bent en er doet zich een ongeval voor, is het belangrijk dat je weet hoe te handelen. De mensen die op dát moment ter plaatse zijn, kunnen letterlijk het leven redden van het slachtoffer.”

Een ongeluk zit in een klein hoekje
Zo hoort Eefje tijdens haar werk regelmatig voorbeelden van omstanders die het leven van iemand hebben gered. Vorig jaar vertelde één van haar cursisten tijdens het voorstelrondje wat zijn motivatie was om deel te nemen. Hij was met zijn vrouw en dochter naar de cursus gekomen. De man had tijdens het hardlopen in Utrecht een circulatiestilstand gekregen. Door snel en adequaat optreden van twee toevallige voorbijgangers die daar aan het fietsen waren, heeft deze man het overleefd. Sindsdien volgen hij, zijn vrouw en dochter elk jaar een cursus reanimatie. Eefje: “Reanimeren is niet moeilijk, iedereen kan het leren.”

Wil jij ook goed voorbereid zijn op ongevallen en weten hoe te handelen? Download de Ik fiets app, wissel je punten in voor korting en volg een reanimatiecursus bij Punt5.