Internationale Vrouwendag: fiets langs bekende vrouwen!
Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Een dag die in het teken staat van emancipatie en vrouwenrechten. Ter ere van de vrouw maakte Ik fiets een fietsroute langs allerlei straten in Utrecht die zijn vernoemd naar bekende vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Fiets jij ook mee?
Hoog Catharijne
De route begint bij Hoog Catharijne, Utrechts meest bekende winkelcentrum. Maar waar komt deze naam eigenlijk vandaan? In 1818 werd de gemeente Catharijne gesticht, deze is vernoemd naar het St. Catharinaklooster beter bekend als het Catharijneconvent. Op haar beurt werd dit klooster vernoemd naar de heilige Catharina van Alexandrië, een populaire heilige in de middeleeuwen die bekend stond om haar intelligentie en als trouwe dienares van het christendom.
Maria van Hongarijedreef
We vervolgen de route naar Overvecht naar de Maria van Hongarijedreef. Maria van Hongarije is 25 jaar lang landvoogdes van de Nederlanden geweest. Tot haar komst waren de Nederlanden nog allemaal losse besturen, maar zij verenigde de staten en centraliseerde het bestuur. Geliefd was ze niet, maar ze stond wel bekend als bemiddelaar, tactisch bestuurder en wijze raadsvrouw.
Maria van Hongarije
Suster Bertkendreef
We zijn nu aanbeland bij de Suster Bertkendreef. Een straat die vernoemd is naar een zuster met in haar tijd veel aanzien. Op haar dertigste liet zij zich in een kamertje opsluiten om haar leven te wijden aan God. Via een raampje hield ze contact me de buitenwereld. Mensen kwamen vaak naar haar toe voor wijze raad. Ze schreef twee boeken en Suster Bertken was de eerste vrouw in Nederland van wie teksten gedrukt werden.
Esther de Boer van Rijklaan
We gaan een eindje fietsen naar Oost. Hier komen we de Esther de Boer van Rijklaan tegen, vernoemd naar Nederlandse toneelactrice Esther de Boer-van Rijk. Zij was eind 19e eeuw een van Nederlands bekendste actrices. In 1928 werd ze tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau benoemd.
Koningin Wilhelminalaan
Vervolgens komen we aan bij de Koningin Wilhelminalaan, uiteraard vernoemd naar de oma van prinses Beatrix. Koningin werd ze al op haar tiende na het overlijden van haar vader. En vanaf die dag werd ze klaargestoomd voor de toekomst. Ze stond bekend als koel en afstandelijk, maar werd populair door haar toespraken via geheime zender Radio Oranje tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wilhelmina regeerde in totaal vijftig jaar. Als staatshoofd maakte ze twee wereldoorlogen en de dekolonisatie van Indonesië mee.
Truus van Lierlaan
De route eindigt in de Truus van Lierlaan, vernoemd naar Utrechtse verzetsstrijdster Geertruida van Lier. In 1940 startte ze haar studie rechten aan de Universiteit Utrecht en kort daarna werd ze lid van Amsterdamse studentenverzetsgroep CS-6. Ze infiltreerde in de NSB en in de Wehrmacht van Amersfoort. Ze begeleidde Joodse onderduikers naar schuilplaatsen en slaagde erin om foto’s te maken van vliegbasis Soesterberg. Ook wist Van Lier de Utrechtse NSB-hoofdcommissaris van politie Gerardus Johannes Kerlen dood te schieten. Kort daarna werd ze opgepakt en naar concentratiekamp Sachsenhausen gebracht, waar ze niet veel later werd gefusilleerd.
Einde route
In een uur tijd kan je in Utrecht een tijdreis maken en stilstaan bij alle dappere, intelligente en tragische vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Maar dat je in een uur de meeste straten kunt bezoeken die vernoemd zijn naar vrouwen, laat zien dat er maar weinig naar vrouwen vernoemde straten zijn. Vrouwen zijn helaas nog erg ondervertegenwoordigd als het gaat om straatnamen, laat staan vrouwen van kleur. Welke vrouw zou jij nog graag terugzien in het straatbeeld van Utrecht?