Skip to main content
25-03-21

Leuke fietsroutes in de provincie Utrecht

Verken de provincie Utrecht op de fiets. Fiets door mooie bossen en velden. Utrecht heeft een uniek natuurgebied; het prachtige Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug. In de provincie Utrecht vind je veel mooie fietsroutes met bossen, heuvels, rivieren, heidevelden en gezellige dorpjes. Van de Utrechtse Heuvelrug tot de Lopikerwaard: de mooiste plekken ontdek je op de fiets! Genoeg te zien dus. We zetten een aantal leuke fietsroutes in Utrecht hieronder voor je op een rijtje:

  • Lustwaranderoute oost in Amerongen

Het oostelijke deel van deze route laat een heel ander beeld zien van de Utrechtse Heuvelrug. Je fietst door weelderige bossen die worden beheerd door de boswachterijen Leersum en Amerongen. De bossen die de heuvelrug bedekten waren aan het einde van de 17de eeuw verdwenen door het toedoen van de mens en dier. Na 1800 zetten de landgoedeigenaren de woeste gronden om in productiebossen. De heuvelrug grenst aan het open landschap van de Gelderse Vallei. In het zuiden maken deze prachtige heuvels plaats voor het rivierlandschap.

Lengte: 33 km
Duur: ca. 2 uur en 30 minuten

  • Lopikerwaardroute oost in Linschoten

De Lopikerwaard staat bekend om zijn rust, openheid en landelijkheid. Rond de grotere plaatsen is het landschap flink op de schop gegaan, maar gelukkig is het karakter van de waard niet veel veranderd: rechte sloten met een hoge waterstand, smalle weilanden, knotwilgen en statige boerenhoeven met leilinden ervoor. Als je deze route gaat fietsen passeer , dan zal je maar liefst drie rivieren passeren. In het hart van de Lopikerwaard is het historische stadje Oudewater zeker een bezoekje waard.

Lengte 49 km
Duur: ca. 3 uur

  • Leusderheideroute in Maarn

Op de grens van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei voert deze fietsroute je onder andere over heidevelden, beboste landgoederen en open velden. Deze route is heel afwisselend en dat maakt hem nog leuker om te fietsen. Het kleinschalige agrarische gebied van de vallei staat in scherp contrast met het heuvelachtige landschap van het stuwwalgebied. Rond Soesterberg zal zie je goed de militaire aanwezigheid in de regio goed zien. In Soesterberg liggen de luchtmachtbasis en diverse kazernes. De Leusderheide, waar deze route omheen loopt, is militair oefengebied.

Lengte: 32 km
Duur: ca. 2 uur en 30 minuten

  • Gooi en Eemroute in Baarn

In het overgangsgebied van het Gooi naar de Eemvallei fiets je door een afwisselend landschap van onder andere bossen, heidevelden en wei- en hooilanden. Dit zijn de onderdelen van het vroegere esdorpensysteem, met brinkdorpen als Baarn, Soest, Laren en Blaricum. De dorpen liggen op de grens van hoog en laag, onderaan de stuwwal. Het centrale punt van deze prachtige route is de rustig stromende rivier; de Eem.

Lengte: 56 km
Duur: ca. 4 uur

Ga jij binnenkort fietsen over een van deze prachtige routes fietsen? en wil je graag sparen voor mooie uitdagingen? Download dan nu de Ik fiets app en spaar met je fietstocht(en) punten voor leuke prijzen en aanbiedingen!

(bron; anwb)