Skip to main content
28-02-20

Veenendaal Fietsstad 2020

Vandaag was alweer de achtste editie van de Fietsstadverkiezing van Nederland. Na de overwinning van Houten in 2018 mag wederom een Utrechtse stad zich de komende twee jaar Fietsstad van Nederland noemen. Wethouder Engbert Stroobosscher van de gemeente Veenendaal nam de prijs in ontvangst tijdens het congres Fietspad van de toekomst in de Jaarbeurs in Utrecht.

Veenendaal ook prijs voor beste middelgrote gemeente
Naast Fietsstand van 2020 werd Veenendaal ook uitgeroepen tot beste middelgrote gemeente. Volgens Saskia Kluit, directrice van de Fietsersbond, is de titel meer dan terecht. “Het is lekker en ontspannen fietsen in Veenendaal, en dat waarderen fietsers. De fietspaden zijn er breed, fietsers voelen zich veilig en fietsparkeerplekken zijn goed geregeld. Ook objectief gezien scoort Veenendaal goed. Een ideale Fietsstad dus.”

Fietsstadverkiezing
Eén keer per twee jaar organiseert de Fietsersbond de ‘Fietsstadverkiezing’ van Nederland. Dit is een landelijke verkiezing, waar elke gemeente automatisch aan meedoet. Alle inwoners van Nederland kunnen door middel van een enquête stemmen op de gemeente met ‘de beste Fietsstad’. Meer dan 45.000 fietsers reageerde op het fietsonderzoek van de Fietsersbond. Deze fietsers gaven hun mening over de kwaliteit van het fietsen in hun gemeente. Dit werd aangevuld met objectieve factoren zoals de hoeveelheid vrijliggende fietspaden naast 50-wegen en stedelijke dichtheid.

Enschede beste grote gemeente
Enschede, Scherpenzeel, Schiermonnikoog en Winterswijk maakten de top 5 compleet. Daarnaast deden nog 340 andere gemeentes mee! Ook Scherpenzeel viel in de prijzen, en mag zich dit jaar snelste stijger noemen. Enschede won de prijs voor beste grote gemeente en Winterswijk mag zich de komende twee jaar ‘beste kleine gemeente’ noemen.