Skip to main content
26-04-24

Wij (stop)lichten toe: Schwung en privacy

Steeds moeten wachten voor een rood verkeerslicht kan erg vervelend zijn. Bijna twee jaar is hier een handige oplossing voor in de Ik fiets app: Schwung! Deze extensie van de app staat in verbinding met verschillende verkeerslichten en kan sneller groen aanvragen. Maar in een recentelijk verschenen artikel van Nu.nl waarschuwt Autoriteit Persoonsgegevens voor de privacyrisico’s van deze slimme verkeerslichten. Misschien vraag je je daarom af: ‘Moet ik me zorgen maken over mijn privacy als ik de Ik fiets app gebruik?’ We fietsen je even door de feiten heen.

 

Anoniem ID per rit

In de Ik fiets app wordt per rit op de telefoon van de gebruiker een unieke rit-ID aangemaakt. De ID wordt tijdelijk opgeslagen en via een beveiligde verbinding verzonden naar het Schwung-systeem. De anonieme ID bevat informatie over bijvoorbeeld je locatie, snelheid en richting. Elke keer als je gaat fietsen wordt er een nieuwe ID gegenereerd.

 

Wat wordt er gedaan met de data?

De gegevens die verzameld worden, gebruikt Schwung voor het aanvragen van groen licht en de app kan dit gebruiken voor de routevoorspelling en eventuele notificaties.Soms worden de data met de gemeente of provincie gedeeld, zodat zij beter inzicht krijgen in drukte op fietspaden en wachttijden bij verkeerslichten.

 

Moet ik me nou zorgen maken over mijn privacy?

Kort antwoord: nee. Schwung heeft data over jouw locatie, snelheid en richting  nodig om voor jou groen licht aan te vragen. Alleen zo weet de app welke stoplichten je daadwerkelijk tegenkomt op je route. Maar natuurlijk is privacy belangrijk: die waarborgt Schwung door de data te anonimiseren. Voor elke rit wordt een unieke ID aangemaakt, waardoor deze te herleiden is naar een persoon. Als je toch geen informatie wilt delen, kun je dit via de app-instellingen uitzetten. Let wel op dat Schwung dan geen groen meer voor je kan aanvragen.